Premena zmýšľania

Premena 3: Konaj z viery a nepromuj seba

V predchádzajúcich blogoch sme sa v téme dostali od položenia základov až k predstaveniu dvoch konkrétnych lží sveta, ktorými môžeme ľahko nasiaknuť ak si nedáme pozor a neobnovujeme sa premenou zmýšľania, s pomocou Ducha Svätého a Božieho Slova. Dnes chcem pokračovať ďalšími dvomi.

PREMENA 2: Maj odvahu byť slabý a milovať

Naposledy som sa pokúsil položiť základy k téme premeny zmýšľania a skončil som tým, že potrebujeme byť ochotní a pripravení odmietnuť všetko, čo žijeme a prijímame, ak sa to prieči Božiemu Slovu. Dnes by som rád hovoril o dvoch konkrétnych princípoch sveta (osobne ich volám lži sveta). Prvý je o skrývaní vlastnej slabosti, druhý o životnom cieli "mať sa dobre". Oba vyzerajú na prvý pohľad neškodne, dokonca často až pozitívne. Z vlastnej skúsenosti viem, že je dosť veľká šanca, že v nich prirodzene fungujeme aj my - kresťania. To je však problém, pretože aj keď na to na prvý pohľad nevyzerajú, priečia sa princípom Božieho kráľovstva zachyteným v Božom Slove. A spôsobujú, že skĺzavame z toho, čo sa biblicky volá život v Duchu alebo podľa Ducha do života podľa tela.

PREMENA 1: Nie ZO sveta ale poslaní DO sveta. (Jn17)

Božie Slovo nám opakovane hovorí, že ak chceme rozoznať a plniť Božiu vôľu, potrebujeme sa obnovovať premenou zmýšľania. To zahŕňa v sebe nepripodobňovať sa "tomuto svetu", ak sa totiž budeme snažiť uplatňovať zákonitosti (paradigmy, lži) tohto sveta v našom živote viery, v Božom kráľovstve, zistíme, že to jednoducho nefunguje.  Aby sme predišli frustrácii, treba nahradiť hlúposti ktoré sme (často nevedome, automaticky) prijali, pravdou Božieho Slova. V tejto sérii článkov sa pokúsim niekoľko takýchto hlúpostí tohto sveta odkryť.